2013 m. spalio 1 d., antradienis

Senųjų Rytų kultūrų atspindys moderniausių technologijų fone



J.Žilėnienė. Fotelis "Apelsinas"
Ant suolo sėdint nepatogu kalbėtis, sunkiau matyti pašnekovo veidą. Sėdint šalia tarsi įsiveržiama į šalia esančio žmogaus asmeninę erdvę. Sofos, kėdės, foteliai atitolina pašnekovus, atskiria jų erdves, bet pagyvina komunikaciją. Kas žino, gal todėl mūsų seneliai suprasdavo ir jausdavo vieni kitus vartodami gerokai mažiau žodžių...
Būstai - laikmečio veidrodžiai
Šiandien būstas, kaip ir gyvenimo būdas, vėl keičiasi. "Praėjo tas metas, kai dauguma žmonių gyveno tokiuose pat standartiniuose butuose, apstatytuose vienodais baldais ir privalėjo vienodai mąstyti", - sako VDA dėstytojas Audrius Dimavičius.
Visuotinai paplitusius, sietynus imituojančius šviestuvus, kilimus ant sienų ir melsvas plyteles vonios kambaryje ėmė keisti skirtingi ir stilingi arba kičiniai interjerai - nelygu žmogaus pajamos bei grožio supratimas.
Taip vienuose namuose atsirado pigios sintetinės užuolaidos ir kilimai iš Kinijos ar Turkijos, aksomą imituojančiu gobelenu aptraukti baldai, polistireninio putplasčio plokščių lubos, kiti ėmė puikuotis prabangiais odiniais baldais ir senoviškomis komodomis. Vieni būstai ėmė panašėti į minimalistinius skandinaviškus interjerus, kituose dėmesio centre - suvenyrai iš egzotiškų šalių ar naujai prikelti senelių baldai. Atsirado ir visai naujų baldų tipų - sėdmaišiai, modulinės baldų sistemos, pripučiami baldai, gultai...
Netipiški baldai

Netipiškų baldų nereiktų painioti su nestandartiniais. Nestandartiniai gaminami pagal individualius projektus, netipiški - nebūdingi mūsų kraštui. Lietuvos dizainerių sąjungos atsakingasis sekretorius Jonas Malinauskas pasakoja, kad netipiškus baldus galima skirstyti į pripučiamus, kimštinius, įtempiamus, korpusinius, išlankstomus.
Pripučiami baldai - gultai, čiužiniai - patogūs dėl tariamos vietos stokos, kai patalpos paskirtis keičiama keletą kartų per dieną. Panaši ir sulankstomų baldų paskirtis. "Sėdmaišiai, hamakai, moduliniai elementai senovėje naudoti kai kurių tautų, neišnyko, o buvo lanksčiai pritaikyti. Jie išpopuliarėjo XX amžiaus šeštajame dešimtmetyje. Ypač patogūs sėdmaišiai, jie pripildomi polietileno granulių ir prisitaiko prie kūno formos", - teigia pašnekovas.
Būstą netipiškais baldais mielai apstato jaunimas, žmonės, mėgstantys dinamišką gyvenimo būdą, kurie nebūtinai dažnai keliauja ar kraustosi, bet dažnai nori keisti savo aplinką.
Gana populiarūs ir hamakai. Tai gana specifiniai sodybų, poilsio baldai. Gyvenamajame interjere jie nėra labai paplitę, nes juose miegoti nepatogu, sunku išlipti.
"Pririštus patrankų deniuose hamakus naudojo olandų laivyne, buvo patogu juose miegoti. Jie interjeruose paplito praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje", - pasakoja Malinauskas.

Egzotika įsilieja į kasdienybę

Pasak Malinausko, netipiškų interjero detalių atsiranda dėl etninio stiliaus popu-liarėjimo: "Etninis stilius plačiąja prasme yra neeuropinių kultūrų tradicijų pritaikymas. Pagrindinės egzotiškiausios tautos ir jų naudoti rakandai - iš Tolimųjų Rytų, Afrikos ir prieškolumbinės Amerikos". Iš šių kraštų vakarietiškuose interjeruose atsiranda dekoratyvinių puošmenų - statulėlių, grafikos bei funkcinių elementų - nestandartinių baldų tipų.
Kada netipiniai baldai atkeliavo į Europą, neaišku. Prieškolumbinės Amerikos stilių paplitimas siejamas su Art Deco išpopuliarėjimu praėjusio amžiaus dvidešimtaisiais metais. Rytietiškų kultūrų įtaka susijusi su funkcionalizmo pradžia ir net dabartinio minimalizmo pradžia aštuntajame dešimtmetyje.
Plintant poilsio industrijai, populiarėja įvairūs sėdimieji baldai. Žmonės drąsiau eksperimentuoja kurdami sodybų ir vasarnamių interjerus. Iš jų kai kurie poilsinio interjero elementai skverbiasi ir į gyvenamąją erdvę: išardomas stovas su padėklu, širmos, pusryčių staleliai tampa ir dekoratyviniais, ir funkciniais elementais.

Universalumo tendencija

Viena iš naujausių mados tendencijų - visi baldai, pradedant kavos staleliais ir baigiant sekcijomis, žemėja. Tai Rytų kultūrų įtaka.
"Azijos šalyse, išskyrus Kiniją, nenaudojamos kėdės. Žinoma, tų šalių modernesniuose interjeruose jos, kaip Vakarų kultūros elementas, atsirado jau seniai. Tačiau kėdės kaip savo tradicinio baldo Azijos gyventojai neturi. Jie turi specialią vietą sėdėti - plokštumą su kilimu ar tam tikrą pakylą. Arabų šalyse mėgstamos didelės erdvės, kur galima pagalvių, volelių, antklodžių dėka keisti padėtį - sėdėti, gulėti, drybsoti pusiau gulomis", - aiškina dizaineris Malinauskas.
Šiuolaikinė interjero koncepcija vis labiau panašėja į rytietiškąją, ir tai nėra tik mados kaprizas. Pasak Malinausko, vis daugiau žmonių dirba namie, o pagrindinė darbo priemonė - kompiuteris. Žmogus gali dirbti net gulėdamas. Taigi gyventi ir dirbti įmanoma turint vien sofą. Netoli jos gali būti žemas stalelis, knygų lentyna, padėklas, televizorius. Ir svetainė, ir miegamasis gali keisti savo paskirtį kelis kartus per dieną. Tam tikslui naudojamos lygios plokštumos - jas patogu transformuoti.
Vis dažniau vadovaujamasi japonų interjero ideologija - minimalus daiktų kiekis, žemi baldai. Akcentuojamos horizontalios linijos.
"Dizaineriai žvalgosi į egzotiškus baldus ir kūrybiškai juos interpretuoja, o dėl šiuolaikinių informacinių technologijų idėjos labai greitai paplinta", - reziumuoja Malinauskas.

Pasidaryk pats

Netipiški baldai įkūnija ir ideologiją "Pasidaryk pats". Ypač tai aktualu Lietuvoje, nes prekybininkai dažnai įstumia mus į uždarą ratą.
"Žmonės perka tai, kas yra parduotuvėje, o ten rasime tai, ką perka žmonės. Jei dar yra šiokia tokia spalvų, faktūrų įvairovė, tai egzotiškesnių baldų sunkiai rasime", - vardija Malinauskas. Todėl ieškantieji originalesnių sprendimų turi surasti, kas juos įgyvendintų.
Kita vertus, jei netipiški baldai ir nėra pasmerkti komercinei nesėkmei, tai juos parduoti nėra paprasta ir greita. Rinka pas mus nedidelė ir ne itin turtinga, o stereotipai, kad, pavyzdžiui, vonios kambario baldai turi būti balti, o stalas stačiakampis, labai gajūs.
Be to, netipiškų baldų gamyboje dominuoja rankų darbas. "Lietuvos baldų pramonėje rankų darbas reikštų grįžimą prie natūrinio ūkio. Todėl visi ir pjausto tas pačias drožlių plokštes", - apgailestauja Malinauskas.
Kai kurie Vakarų dizaineriai ir įmonės gamybą perkelia į trečiojo pasaulio šalis, kur pigus rankų darbas. Jie naudoja ne tik gamtines medžiagas, bet ir pramonės atliekas, iš kurių pagaminti baldai pateikiami kaip etnostiliaus atmaina.
Bene žymiausi šioje srityje yra brazilai broliai Campanai. Jie kuria baldus remdamiesi etniniais siužetais ir pritaiko juos gaminti rankomis.

Gyvenimo atomizmas

Kaip teigia Malinauskas, netipiškų baldų plitimas, originalūs interjerai yra visuomenės atomizmo rodiklis. Interjeras, panašiai kaip drabužis, išduoda žmogaus skonį, estetinį išprusimą, finansinę padėtį ir net jo pasaulėžiūrą bei santykį su mada.
Technologiškai paprastas pagaminti, ant kurio gali susėsti daug žmonių, suolas dabar statomas tik kaimo vestuvėse, šermenyse ar viešosiose erdvėse. Kodėl? Kodėl dingsta toks paprastas ir patogus baldas? Stiprėjantis asmeninės erdvės poreikis, darbas susipynęs su laisvalaikiu kuria jau kitokius baldus, kitokius namus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą